22 oktober 2011

Lax i ugn med söta rotfrukter

Det recept är en höjdare! Det man behöver är 500 g lax och 4 morötter, 6 potatisar, 150 g palsternacka och 150 g kålrot. Laxen sätts i en ugnssäker form och saltas samt beströs med ½ tsk pepparblandning och smaksätts med lite citronsaft (cirka 1 msk). Rotfrukterna skalas och skärs i tunna skivor (enklast i köksassistent) och bres ut på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. I en skål blandar man sedan cirka 1 dl matolja/olivolja och ½ dl farinsocker samt en nypa salt. Denna blandning hälls över rotfrukterna.

Man värmer ugnen till 225 grader. Rotfrukterna skall stekas först 10 minuter högst upp i ugnen. Sedan sänker man temperaturen till 200 grader och flyttar plåten med rotfrukter längst ner och lägger in laxen mitt i ugnen. Där får allt stekas klart i cirka 30 minuter eller tills fisken är klar och rotfrukterna har karamelliserat.

Detta recept är nu mjölkfritt men vill man göra laxen ännu godare kan man göra en god röra till. Då blandar man 2 msk (dijon)senap och 2 dl lätt creme fraiche och ½ tsk pepparblandning (samt om man vill ha i lite hackad färsk basilika) i en skål. Denna blandning hälls över fisken och tillreds som ovan. Hur gott som helst.
Receptet är taget ur Yhteishyvä, Ruokamaailma och ursprungsreceptet och en bild hittar ni (på finska) här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar